Veiledning stevner

Stevne sesongen er i gang, her kommer noen små råd og veiledning på veien.

Det hele starter med at dere ser på stevneinvitasjonen, for klubbstevner finner dere den her på hjemmesiden under fanen Kommende stevner, på Terminliste høst ser dere hva som er planlagt frem i tid. 

Stevnenivå:
Klubbstevne er det de fleste begynner med å starte. Det finnes også noe som heter UK, det står for utvidet klubbstevne, noe som betyr at reglene er de samme som på et klubbstevne, men den klubben som arrangerer stevnet har lov til å invitere 5 andre klubber også. Dette er en fin måte å utvide stevneerfaringen sin på. Her i ØSTM har vi flere slike i året, både i sprang og dressur. 

Ellers finnes det litt andre stevne kategorier: 

D stevne = Distrikstevne, stevne for alle i et større distrikt uansett klubb. For å få lov til å starte her må man være medlem av en rideklubb, og fra klassene over LC må man i tillegg ha lisens, dette kreves det grønt kort kurs for å få. Klubben vil i løpet av et år prøve å arrangere 2 slike. 

L Stevne = Landsstevne. Dette er det samme som D stevne, men her må både rytter og hest ha klart noen krav først.

E Stevne = Her er det enda flere krav, og en høyere lisens type.

I tilegg er det også Grand Prix stevner og FEI stevner. Begge disse krever også at kvalifiseringen er i orden.

Kvalifiseringskrav kan dere lese om i reglementet for ridning, dette kalder vi for KR , og det er delt inn i flere grupper, les om dette på http://www.rytter.no/ .  Dette er hjemmesiden for rytterforbundet, og dere bør uansett gjøre dere kjent med den siden. Der finner dere all informasjon dere trenger for deres rytterkarriere.


Stevneinvitasjon:
All informasjon dere trenger for å melde dere på et stevne ser dere på stevneinvitasjonen. Type stevne står i overskriften, ellers inneholder den informasjon om hvor stevnet er, kontakt informasjon, om det er inne eller ute, hvor stor bane det er og hvilke oppvarmingsmuligheter det er.

Nederst på invitasjonene ser dere hvilke klasser stevne har. Er det dressur ser dere hva programmet dere skal ri heter, hva det koster og hva det er i premie om man vinner.

eks:
Lørdag 31.12. 10:00
kl 01  LD:1 NRYF 2010      gavepremie     100

Dette betyr at stevnet begynner lørdag 31.12 klokken 10, klasse 1 er lett D programmet som heter: LD:1 NRYF, det er gavepremier til vinneren. På høyere stevner er det noen ganger penger, og ærespremie om dette hadde f eks vært NM. Tallet 100 på slutten betyr at dette er hva det koster å starte denne klassen. Disse pengene bruker klubben til innkjøp av rosetter, premier, betale dommeren.

For å øve på rikting program må dere gå inn på http://www.rytter.no/grener/dressur/program/ .  Så er det bare å printe ut og begynne å øve.

Påmelding til stevne:
Når du har blitt enig med foreldre og trener at det er greit for deg å starte, må dere fylle ut et påmeldingsskjema fra Norges rytterforbund.  (For klubbmesterskap henger det alternativt lister i stallen som du kan melde seg på via.) 
Skjema heter påmeldingsskjema, og det finnes litt forskjellinge typer, avhengig av hvilke type stevne du skal starte. Vi har lagt ut veiledningn til dette under fanen Påmeldingsskjema. Vi anbefaler deg å ta en titt. Dette skjema kan du lagre på PCen din og bruke neste gang du skal melde deg på. 

Fyll ut skjema etter beste evne, rir du en skolehest er det ikke sikkert du vet hva mamma og pappa til hesten din heter, det er ikke så farlig, dette trenger du ikke skrive. Har du ennå ikke fått lisensene, setter du fødselsdatoen din der det står lisens nr. Når du er ferdig med å fylle ut skjema, lagrer du, og legger det ved som vedlegg på mail til den adressen som er oppført i stevneinvitasjonen. Du må få en bekreftelse fra klubben som arrangerer før du er helt sikker på at du er med. Tips: vær ute i god tid!! Mange stevner blir fulle før påmeldingsfristen har gått ut!

Startlister: 
Det er viktig at du ser på startlistene når de blir lagt ut. De blir som regel lagt ut et par dager før stevnet, og det står også oppført i stevneinvitasjonen om når de er tilgjengelig.
Har du fått bekreftet at du er med, men står likevel ikke på listene? Da må du forte deg å ringe! Start tidene er alltid ca tider, det kan alltid bli endringer og forsinkelser. Det er alltid ditt ansvar å følge med på dette! Møter du ikke til rett tid får du kanskje ikke starte. I sekreteriatet kan de opplyse om endringer,  og det er alltid en oppdatert startliste på stevneplassen. Men husk: Det er ditt ansvar!

Stevnedagen:
Så er dagen her! Du har helt sikkert sommerfugler i magen, det har også de som har vært på stevne 100 ganger!

 

Ansvarlig voksen:

For alle som er under 18 år, må det under stevnet være tilstede en ansvarlig voksen.


Hva bør du ha på deg?
Uansett hva du skal starte på et klubbstevne er det påbudt med hjelm, og er du under 18 år må du også ha på deg sikkerhetsvest. Bruk gjerne en hvit eller en lys ridebukse, ridejakke eller en pen genser( helst mørk om det er dressur), hvite hansker og ridestøvler. Har du ikke ridestøvler kan du spørre dommer om det er greit at du rir i de støvlene du har. Spør du ikke om lov kan du bli diskvalifisert, det er bare dommer som kan gi tillatelse her, ingen andre. På klubbstevner er det som regel helt i orden bare det er en liten hel på støvelen, slik at det ikke sikkerhetsmessig er farlig.

På klubbstevner er det ikke nødvending med ridejakke og ridebukse, bare kle deg med rene, hele klær, som ikke er for posete.

Hesten må du gjerne også pynte til et stevne, flette og pusse utstyr hører til! Både deg og hesten skal vise dere fra deres beste side. Ta på en ren chabrakk, gjerne hvit. 
Husk at i sprang er det tillat med benbelegg, dette er IKKE lov i dressur og vil føre til at du blir diskvalifisert!

Sekreteriatet: 
På stevnedagen er det viktig at du melder deg i sekretæritatet så snart du kan. Dette åpner som regel en time før stevnet starter. Her melder du deg til start, betaler startavgiften, viser frem medlemskort, event lisens, samt vaksinasjonspapirene (pass) til hesten dersom du har med deg din egen til en fremmed stall. I sekreteriatet kan du også få vite starttiden din (alltid bare ca i sprang), resultatene dine etter klasssen er ferdig, og spørre om alt du lurer på. Her sitter det alltid personer som har vært på mange stevner før!

Oppvaming på stevne:
Oppvarmingen er som regel kort på stevne. Bruk tiden i stallen godt, ikke sløs med tiden din å oppvarmingen til å stille stigbøyler etc, alt slikt må være ferdig før du går ut på oppvarmingen. Er det mulighet for å leie hesten en liten tur først er dette lurt, da sparer du litt tid.

Hjelpe til på stevne:
Alle som hjelper til på stevnet gjør dette gratis, for at DU skal få starte. I ØSTM lager vi alltid en liten vaktliste til stevnet, og den må du skrive deg opp på ved påmelding. Dette er oppgaver som å være portåpner, bake en kake, hente dommerprotokoller etc. Setter du deg ikke opp, kan du bli satt opp der vi mangler folk. Den endelige vaktlisten blir lagt ut på hjemmesiden omtrent samtidig med startlisten. Det er viktig at alle møter opp på sin oppgave. Spør om du lurer på noe.
I sekretæriatet vet de alt om dette. Du må gjerne bytte med noen, eller få noen (mamma, pappa, venn, bestemor) til å gjøre din oppgave, men det er du som har ansvaret, møter du ikke opp på oppgaven din kan du bli utestengt fra å starte på stevnet.

Lykke til på stevne!! Ta kontakt med treneren din, eller noen i styret om du er usikker på noe. OG HUSK: HA DET GØY!!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.06 | 21:17
Alna Ridesenter har mottatt 17
10.05 | 10:00
Bilder har mottatt 1
05.05 | 15:10
Terminliste V 2022 har mottatt 3
05.03 | 15:01
Stevneresultater har mottatt 15
Du liker denne siden